1. Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση του site, αποδέχεστε τη χρήση των cookies μας. Να μάθω Περισσότερα.

Αέρας στο ΖΝΧ..

Συζήτηση στο 'Υδραυλικά' που ξεκίνησε από τον/την JohnJohn, την 3 Ιαν, 2019.

Παρακολούθηση:
Αυτό το θέμα παρακολουθείται από 2 χρήστες.
 1. Offline

  JohnJohn Μέλος

  Καλησπέρα, καλή χρονιά σε όλους!

  Λοιπόν τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω το παρακάτω πρόβλημα: Σε εγκατάσταση με ατομικό λέβητα αερίου όπου υπάρχει και σύνδεση ΖΝΧ παράλληλα με ηλιακό (παραθέτω σχήμα) μόλις κλείσω την βρύση ακούγεται θόρυβος σα να υπάρχει κυκλοφορία νερού μαζί με αέρα (όπως ακούγονται τα σώματα καλοριφέρ που χρειάζονται γερή εξαέρωση). Ελαχιστα δευτερόλεπτα μετά ο θόρυβος σταματάει. Αναφέρομαι στο ανοιχτό κύκλωμα του ΖΝΧ και όχι στο κλειστό της θέρμανσης. Με την εμφάνιση του θορύβου τον τελευταίο καιρό ο λέβητας κάποιες φορές εμφανίζει συγκεκριμένο error με περιγραφή "ενεργοποίησης προστασίας εναλλάκτη" πιθανή αιτία "αέρας στην εγκατάσταση" και επίλυση "εξαρώστε την εγκατάσταση". Τι εξαέρωση να κάνω στο ανοιχτό κύκλωμα? Εχω αφήσει ανοιχτή την βρύση άπειρες ώρες. Η εγκατάσταση λειτουργούσε ως έχει 4 χρόνια χωρίς θέμα. Να περιγράψω λίγο το κύκλωμα, ηλιακός και λέβητας δίνουν ζεστό νερό καταλήγοντας στην ίδια γραμμή του ζεστού, έχοντας από έναν διακόπτη στην έξοδο του ο καθένας. Δεν μπήκε τρίοδη γιατι η έξοδος κάθε συσκευής κατέληγε σε διαφορετικό μπαλκόνι. Ετσι καθε φορά είχα ανοιχτό τον έναν από τους δύο διακόπτες Δ1,Δ2 ανάλογα τον καιρό. Η αντεπίστροφη Α1 προστέθηκε για να αντιμετωπίσει (επιτυχώς) το υδραυλικό πλήγμα που εμφανιζόταν στον σωλήνα Σ1. Η διάταξη αυτή λειτούργησε απροβλημάτιστα αρκετό καιρό.

  Αργότερα που έβαλα δοχείο διαστολής στο κύκλωμα του ζεστού στο πατάρι, για να μην διακόπτω την επικοινωνία του ηλιακού με το δοχείο, τον διακόπτη εξόδου του ηλιακού Δ1 τον έχω μονίμως ανοιχτό και παίζω μόνο με τον διακόπτη εξόδου του λέβητα Δ2. Στην πραξη φάνηκε ότι η ανάμιξη του χλιαρού ή κρύου νερού του ηλιακού με το ζεστό του λέβητα ήταν μια χαρά για να κάνουμε μπάνιο. Το θέμα ειναι οτι χωρίς να μπορώ να καταλάβω την αιτία, φέτος τον χειμώνα με τις πρώτες παρατεταμένες συννεφιές όπου ο ηλιακός δεν απέδιδε, άνοιξα την έξοδο ZNX του λέβητα και έκτοτε παίρνω τον θόρυβο αμέσως μετά το κλεισιμο της βρύσης. Μερικές φορές, όχι συχνά ευτυχώς ο θόρυβος έχει συνοδευτεί και από την εμφάνιση της ένδειξης σφάλματος στον λέβητα και το νερό κρυώνει για λίγο μέχρι να σβήσει το error και να επανέλθει ο λεβητας σε νορμάλ λειτουργία. Σκεφτηκα αριχκά μήπως έχει προβλημα ο αντιστοιχος αισθητήρας του λέβητα, όμως ο θόρυβος επιβεβαιώνει ότι όντως υπάρχει αέρας κι εκτός αυτού υπαρχει διαφορετικό error code για δυσλειτουργία του συκεκριμένου αισθητήρα.

  Να σημειώσω ότι ο θόρυβος παρουσιάζεται μόνο όταν ειναι ανοιχτός ο διακόπτης εξόδου του λέβητα. Με ζεστό νερό μονο απο τον ηλιακό, κανένα θέμα.

  Ειναι δυνατόν να μην βγαίνει ο εγκλωβισμένος αέρας από το ανοιχτό κύκλωμα δεδομένου ότι οι πιέσεις δικτύου παίζουν την ημέρα στα 4 bar και το βράδυ σχεδόν 6 ? Τι να κάνω, να βάλω στο ψηλότερο σημείο (στο οριζόντιο μέρος του σωλήνα Σ2) δίπλα στην λήψη κρύου νερού κάτω απο τον ηλιακό (έχω ταυ με τάπα) ένα εξαεριστικό (εννοείται με διακόπτη) σαν αυτά που βάζουμε στα κλειστά κυκλώματα? Με τα πολλά bar πώς τα πάνε? Εκτός αν ο αέρας υπάρχει στο οριζόντιο μέρος του Σ1 στο πατάρι.

  Για πείτε καμιά γνώμη. Ευχαριστώ.

  Συνημμένα αρχεία:

  • ΖΝΧ1.jpg
   ΖΝΧ1.jpg
   Μέγεθος Αρχείου:
   58,1 KB
   Προβολές:
   27
 2. Offline

  alto Moderator

  Έχεις ελέγξει την πίεση του αέρα στο δοχείο διαστολής? Μπορεί να μην κλείνει καλά η βαλβίδα αντεπιστροφής και να έχεις ανάποδη ροή προς τον λέβητα, γιαυτό και η ένδειξη σφάλματος. Εγώ θα έβαζα την βαλβίδα στην είσοδο του λέβητα.
 3. Offline

  JohnJohn Μέλος

  όχι δεν το έχω ελέγξει. Εννοείς δλδ να έχει διαρροή από την μεμβράνη του προς την μεριά του νερού? Θα μετρήσω πίεση, έχω και διακόπτη μπορώ να το βγάλω off δοκιμαστικά. Η αντεπίστροφη στον λέβητα δεν έχει νόημα (πέρα απο την προστασία ίσως του λεβητα απο το backwave) γιατι ο θόρυβος από το πλήγμα ήταν από τον σωλήνα μεταξύ λέβητα και αντεπίστροφης (αν και με το δοχείο διαστολής το οποίο μπήκε αργότερα, ίσως να μην χρειάζεται πλέον η βαλβίδα)
 4. Offline

  JohnJohn Μέλος

  by the way το δδ είχε χάσει όλο τον αέρα. Το σκ θα του αλλάξω μεμβράνη και βλέπουμε.

Κάνε Share αυτή τη σελίδα