1. Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση του site, αποδέχεστε τη χρήση των cookies μας. Να μάθω Περισσότερα.

Διαρροή στο κλειστό κύκλωμα

Συζήτηση στο 'Ηλιακή Ενέργεια' που ξεκίνησε από τον/την JohnJohn, την 5 Οκτ, 2017.

Παρακολούθηση:
Αυτό το θέμα παρακολουθείται από 5 χρήστες.
 1. Offline

  JohnJohn Μέλος

  Καλησπέρα. HELP!!!

  Ηλιακός 200lt με 4τμ πάνελ. Ηλικίας λιγότερο από 4 ετών, ποτέ συντηρηθείς. Πολύ δυνατός, τα καλοκαίρια σκέπαζα την μισή επιφάνεια υποχρεωτικά. Μέχρι χθες που μείναμε όλη μέρα από νερό, διακοπή λόγω βλάβης στην περιοχή. Ο θερμοσίφωνας πρέπει να άδειασε γιατι όταν επανήλθε το νερό έκανε πολύ ώρα βγάζοντας αέρα μόνο από το ζεστό.

  1) ειναι φυσιολογικό όταν υπάρχει διακοπή από το δίκτυο να αδειάζει ο θερμοσίφωνας?

  Δεν έδωσα σημασία, σήμερα το απόγευμα όμως που γύρισα απο την δουλειά, παρατήρησα ότι το νερό είναι παντελώς κρυο. Υπέθεσα ότι θα υπερθερμάνθηκε το κλειστό κύκλωμα και έχασε πολλά υγρά, δεν ειχα συμπληρώσει και γω ποτέ, οπότε αγόρασα προπυλενογλυκόλη και άρχισα να συμπληρώνω. Εβαλα 4 λίτρα χωρίς να γεμίσει. Μην εχοντας εικόνα για την τάξη μεγέθους της απαιτούμενης ποσότητας, συνέχισα με νερό φοβούμενος για εσωτερική διαρροή. Στα 4 + 3 λίτρα άρχισα να ακούω βρύση, διαπιστώνοντας ότι έχει σκάσει ο σωλήνας ανόδου από τα πάνελ στο καζάνι.

  2) Η δεύτερη ερώτηση είναι η εξής: Τι ποσότητα αντιψυκτικού απαιτείται συνολικά για εναν 200αρη θερμοσίφωνα με 4τμ πάνελ? Βάζουμε προπυλενογλυκόλη σκέτη ή με νερό και στην δεύτερη περίπτωση σε τι αναλογία? Ρωτάω γιατι ήδη εχω πληρώσει 24 ευρώ για 4 λίτρα που πήγαν χαμένα.

  3) Δεν έπρεπε εφόσον ανέβηκε πολύ η πίεση να εκτονωθεί από την βαλβίδα που υπάρχει στην κορυφή? Εχω ήδη πάρει καινούργια για να την αντικαταστήσω, αλλά μου κάνει εντύπωση.

  4) Δεδομένου ότι ό θερμοσίφωνας είναι 4ετίας (με 6 χρόνια εγγύηση στο καζάνι και 10 στα πάνελ - αν θυμάμαι καλά) έχω ελπίδα να μου τον επισκευάσουν εντός εγγύησης ή δεν παίζει κάτι τέτοιο? Θυμάμαι κάτι ψιλά γράμματα περί μή κάλυψης λόγω κακής χρήσης, ανωτέρας βίας κτλ. Θεωρητικά (διορθώστε με αν κάνω λάθος) εφόσον άδειασε το καζάνι, υπερθερμάνθηκε το αντιψυκτικό και σε συνδυασμό με κολλημένη βαλβίδα εκτόνωσης την ακουσε η πλαστική σωλήνα αντί για την βαλβίδα. Ερώτηση κρίσεως: στα service αλλάζουν υποχρεωτικά και βαλβίδα ?

  Ευχαριστώ.

  IMG_20171005_195901.jpg IMG_20171005_194534.jpg
 2. Offline

  alto Moderator

  1) Δεν είναι φυσιολογικό, είχε κολλήσει η ενσωματωμένη βαλβίδα αντεπιστροφής (συμβαίνει συχνά). Μπορείς να βάλεις επιπλέον μια βαλβίδα αντεπιστροφής στην είσοδο του κρύου.
  2) Περίπου 8-10 λίτρα ανάλογα την μάρκα. Την προπυλενογλυκόλη την ανακατεύεις σε ένα κουβα με νερό και μετά την βάζεις στο κλειστό κύκλωμα, σε αναλογία αναλόγως την θερμοκρασία που θέλεις. Συνήθως γράφει η συσκευασία δεν θυμάμαι να σου πω.
  3) Το σκάσιμο μπορεί να έγινε συγχρόνως με την εκτόνωση ή δεν δούλεψε η βαλβίδα.
  4)Γεια μισό μέτρο φ22 δεν νομίζω.
 3. Offline

  Gregori Ομάδα Διαχείρισης

  1. Νομίζω καλύτερα είναι να αλλάξει την βαλβίδα ασφαλείας που έχει ενσωματωμένο ανεπίστροφο αλλά επιτρέπει και μία επιστροφή για την διαστολή....

  2. Την ανακατεύεις καλά
 4. Offline

  JohnJohn Μέλος

  Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
  Εχω πάρει μαζί με την βαλβίδα του κλειστού κυκλώματος και μια αντεπίστροφη:

  IMG_20171006_094742.jpg

  αν κλείσω τον γενικό του δικτύου και ανοίξω τις βρύσες, με χαλασμένη την βαλβδίδα δεν θα αδειάσει? υποθέτω θα μείνει μια μικρή ποσότητα νερού γιατι η εισαγωγή του κρύου είναι δυο τρια εκατοστά πιο πάνω απο τον πάτο, δεν είναι?


  την προπυλαινογλυκόλη δυστυχώς την έριξα (πριν ανακαλύψω την βλάβη) χωρίς αραίωση. Αυτην την στιγμή, λογικά, εχει μέσα υγρό μόνο στα πάνελ. Θεωρητικά τα πανελ δεν αδειάσανε αφού η τρύπα ήταν λίγο πάνω απο αυτά. Οταν αντικαταστήσω σωλήνα, να συμπληρώσω με νερό ή με διάλυμα νερού-προπυλενογλυκόλης? Θυμίζω ότι αρχικά συμπλήρωσα 4 λίτρα σκέτης και κατόπιν νερό, στο 2 λίτρο νερού άρχισε να τρέχει από τον σωλήνα.

  ερώτηση: μπορώ να βάλω ανάμεσα στην αντεπίστροφη και στο καζάνι, ένα ταυ με μια βρύση (αφαιρώντας το χερούλι) ώστε να μπορεί να αδειάζει ευκολα ο θερμοσίφωνας για service ή δεν πρέπει/δεν έχει νόημα ? Αλήθεια πώς αδειάζουμε ηλιακό που οι συνδέσεις του νερού χρήσης είναι ολες στο κάτω μέρος? Αλφαδολάστιχο δεν παίζει από ότι φαντάζομαι. Λύνουμε αντεπίστροφη?
 5. Offline

  AndreasK Μέλος

  Μπορεί να έχεις πρόβλημα με την κυκλοφορία μέσα στους συλλέκτες. Μου έχει τύχει να μην έχω αναμίξει την προπυλενογλυκολη με νερό και να κάθεται όλη στο κάτω μέρος των συλλεκτών και να μην κυκλοφορεί για να ζεστάνει το νερό στο δοχείο.

  Εγώ στην Αθήνα βάζω 1 μέρος προλυλενογλυκόλης και 3 μέρη νερό, που μου δίνει σημείο πήξης περίπου στους -10 βαθμούς. Αν θέλεις χαμηλότερο σημέιο πήξης, τότε κάνε 1 προς 2 την αναλογία.
  Στον/την JohnJohn αρέσει αυτό..
 6. Offline

  JohnJohn Μέλος

  πήρα και σωλήνα... 4 μαγαζιά γύρισα για να βρώ Φ22-3. Και μόλις πρόσεξα ότι έχει max temp 70. Την ανοιξη πριν σκεπάσω το μισο πανελ, εχω μετρήσει πάνω απο 80 βαθμους στην βρύση μου (και κάθε φθινόπωρο πατάω την θερμική ασφάλεια του θερμοστάτη - η οποία αν δεν κάνω λάθος πετάγεται στους 90-95, ρευμα βεβαια στον ηλιακό δεν χρησιμοποιύμε ποτέ γιατι έχω και ατομικό φυσικό αέριο). Αρα οι θερμοκρασίες στο κλειστό κύκλωμα ανεβαίνουν αρκετά πάνω από τους 70... Που θα βρώ κάτι σωστό να βάλω? Ο παλιός σωλήνας δεν εχει ενδειξεις, το καινούργιο κομμάτι που πήρα λεει 70 βαθμούς. Και μου το έδωσαν ειδικά για θερμοσίφωνα.

  IMG_20171006_112242.jpg
 7. Offline

  JohnJohn Μέλος

  σε ευχαριστώ πολύ ΑνδρέαΚ
 8. Offline

  JohnJohn Μέλος

  πειράζει που τα πάνελ τα βλέπει τώρα ο ήλιος ενω το κύκλωμα ειναι ανοιχτό? με ειδοποίησαν ότι βγάζει ατμό από εκεί που αφαίρεσα τον σωλήνα
 9. Offline

  JohnJohn Μέλος

  λοιπόν έκλεισα τον γενικό και ανοιξα τις βρύσες. περίμενα να αδειάσει ο θερμοσίφωνας εφόσον η αντεπίστροφη είναι χαλασμένη, όμως δεν ετρεξε σταγόνα. Πώς άδειασε όταν κόπηκε το νερό και τώρα δεν αδειάζει? Επιστροφή πριν είχε προς το δίκτυο (με την υποτιθέμενη χαλασμένη αντεπίστροφη), τώρα θα είχε προς την κρύα βρύση. Αέρα θα έπαιρνε από την ζεστή (όταν κόπηκε το νερό πώς πήρε αέρα?). Να ξεκόλλησε τώρα η αντεπίστροφη?

  Επειδή δεν με έπαιρνε ο χρόνος, αντικατέστησα τον σωλήνα (βρήκα με δυσκολία 95 βαθμών) και την βαλβίδα του κλειστού κυκλώματος και γέμισα αραιωμένη προπυλαινογλυκόλη. Ελπίζω να δουλέψει και να έχω σε εκκρεμότητα την αντεπίστροφη (που μάλλον θα την αναλάβει επαγγελματίας γιατι από κάτω της έχω και διακλάδωση και καλό το diy αλλά 1) μέχρι ένα σημείο και 2) δεν έχω και πολύ χρόνο και 3) να κυκλοφορεί λίγο και το χρήμα γενικότερα). Θα προσθέσω κάποιο πρωί και μια δεύτερη βαλβίδα εκτόνωσης αφού υπάρχει και δεύτερη τάπα. Αν υπήρχε και δευτερη βαλβίδα (ίσως και δευτερη απλή αντεπίστροφη στην κρυα εισοδο) ίσως να γλύτωνα και την ζημιά.. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει διακόπτης πριν και μετά την αντεπίστροφη κι ενα ρακόρ ώστε να αντικαθίσταται προληπτικά και η αντεπίστροφη περιστασιακά χωρίς να χρειάζεται άδειασμα...λέω εγώ τώρα..

  Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και την μεταφορά γνώσης.
 10. Offline

  kchorig Μέλος

  Για εγγύηση δε νομίζω να καλυφθείς, λόγω έλλειψης συντήρησης. Είναι βέβαια και θέμα πολιτικής, οπότε κάνε μια ερώτηση εκεί που το αγόρασες.
  Για σωλήνα με τις προδιαγραφές, μπορείς να έρθεις σε επαφή να σου υποδείξω πού θα βρεις.
  Με το κλείσιμο του γενικού, έμεινε νερό μέσα που "κράταγε" την αντεπίστροφη. Με τη διακοπή δεν υπήρχε καθόλου πίεση στην προσαγωγή
  Μιας και το ανέφερες, το καλοκαίρι όλοι οι ηλιακοί δουλεύουν. Και ένα μαύρο βαρέλι βάλεις, μάλλον θα κάνεις τη δουλειά σου. Ο καλός ηλιακός φαίνεται το χειμώνα...

  kchorig @ gmail.com
  www.inclima.gr
 11. Offline

  Gregori Ομάδα Διαχείρισης

  Γιατί δεν δημιούργησες μέσα σε λίγο χρόνο τις κατάλληλες συνθήκες για να δημιουργηθεί το φαινόμενο του σιφονισμού.
 12. Offline

  JohnJohn Μέλος

  έπρεπε να το αφήσω περισσότερη ώρα δηλαδή ή να κάνω κάποια άλλη κίνηση ?
 13. Offline

  JohnJohn Μέλος

  Μόλις διάβασα την εξής ανάρτησή σου

  Συνεπώς η βαλβίδα ασφαλείας που μου έδωσαν στο καταστημα υδραυλικών (συνημέννη φωτό παραπάνω) είναι ακατάλληλη (12 και 14 bar). Μου την έδωσε ως "ενισχυμένη". Καλά που δεν βιάστηκα να την βάλω.

  Ερώτηση: Ανεξαρτητα με τις βαλβίδες του ηλιακού, σε περίπτωση υπερθέρμανσης αν βάλω μια extra βαλβίδα εκτόνωσης πχ στα 8 bar στο κύκλωμα του ζεστού (εφόσον από τον θερμοσίφωνα προς το κρύο κύκλωμα υπάρχει αντεπίστροφη), πχ πριν μια ζεστή βρύση και οδηγήσω την εκτόνωση στην αποχέτευση, θα προσφέρω εναν εχτρα βαθμό προστασίας ?
 14. Offline

  JohnJohn Μέλος

  Λοιπόν 3η μέρα σήμερα μέτρησα στις 5 το απόγευμα 82 βαθμούς στην βρύση μου συνεπώς από θέμα απόδοσης φαίνεται να επανήλθαμε. Στην έξοδο του πάνελ (στο ρακόρ με IR) μέτρησα 50 με τον ήλιο στο πλάι. Η βαλβίδα του κλειστού δουλεύει (φοβόμαστε και τις καινούργιες τώρα..) γιατι είδα ότι έχει τρέξει φρέσκο υγρό. Πρέπει να συμπληρώσω πάλι ή όχι?
 15. Offline

  Gregori Ομάδα Διαχείρισης

  Λογικά έτρεξε τόσο ώστε να λειτουργεί στη πίεση που αντέχει η ασφάλεια με την διαστολή του νερού.
  Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσεις νερό γιατί με τον πρώτο ήλιο θα το ξαναβγάλει.
  Επίσης δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς ο ηλιακό σου είναι ATOMIC ;) χαχαχα
 16. Offline

  JohnJohn Μέλος

  Χθες τα ξημερώματα στις 4 σηκώνομαι για πιπί και παρατηρώ το μανόμετρο (έχω ένα πίσω από το πλυντήριο) στο μηδέν.. ΠΑΛΙ είχαν κόψει το νερό (νυχτιάτικα??) Κρύος ιδρώτας άρχισε να κυλάει στο μέτωπό μου, βγήκα έξω και έκλεισα στην κρύα άνοδο προς την ταράτσα. Το νερό επανήλθε αργά το μεσημερι. Γυρνώντας το απόγευμα διαπιστωσα ότι ευτυχώς δεν ειχε αδειάσει ο θερμοσίφωνας και δεν ξέρω αν το πρόλαβα εγώ κλείνοντας τον διακόπτη ή αν λειτούργησε η αντεπίστροφη. Θα βάλω άμεσα δεύτερη αντεπίστροφη στην άνοδο για κάθε ενδεχόμενο πέρα από την αντικατάσταση της υπάρχουσας για να μην ξανασχοληθώ με το θέμα αυτό. 90 βαθμούς το νερό. Ετρεξαν κι άλλα υγρά από το κλειστό(περισσότερα απο την πρώτη φορά) και ο σωλήνας που αντικατέστησα ήταν στην θέση του. Θα μπορούσα να ποστάρω τώρα έναν Ρουβα-->Αααντεξααα (ως απάντηση στο ΑΤΟΜΙC) αλλά δεν θα το κάνω για να μην το γκατεμιάσω!! Ρε γμ την ευδάπ μου μέσα..

  * ο λόγος που εχω καθυστερήσει την αλλαγή αντεπίστροφης είναι γιατι από κάτω έρχεται χαλκοσωλήνας 12mm από παλιά εγκατάσταση σφιγμένος με παλιό ρακόρ με κωνικό λαστιχάκι. Αυτό όταν εγινε η εγκατάσταση μου ειχε πει ο υδραυλικός ότι θα ειμαστε πολύ τυχεροί αν δεν τρέχει γιατι δεν υπαρχουν εξαρτήματα 12mm στην αγορά και θα πρέπει να πάμε σε αλλαγή σωληνώσεων. Το συνέδεσε, δεν έτρεχε και έμεινε έτσι. Τώρα που επαθα την ζημιά βρήκα κολλητό 12mm - 1/2 ρακορ αλλά μόνο online, στα τοπικά καταστήματα ούτε για αστείο. Και δεν λύνω τον 12αρη χαλκό αν δεν εχω στα χέρια μου τα ρακοράκια... Και τώρα που το σκέφτομαι μήπως πρειπει να παρεμβάλλω κανένα μετρο πλαστικό σωλήνα ανάμεσα σε χαλκό και θερμοσίφωνα ή δεν κινδυνεύει από ηλεκτροχημική διάβρωση (άλλη πληγή κι αυτή..)
 17. Offline

  JohnJohn Μέλος

  Για πείτε μια γνώμη..

  IMG_20171010_165948.jpg IMG_20171006_173603.jpg

  (η οριζόντια λήψη πάει προς τον λέβητα αερίου)
 18. Offline

  alto Moderator

  Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνεις εξαρτήματα φ12, μπορείς να κολλήσεις με σκληρή κόλληση ένα κομμάτι φ15 και να συνεχίσεις να κάνεις ότι θέλεις.
 19. Offline

  alto Moderator

  Επίσης, για να σταματήσεις να φοβάσαι τα σκασίματα μπορείς να αντικαταστήσεις τον πλαστικό σωλήνα με ανοξείδωτο σπιράλ.
 20. Offline

  JohnJohn Μέλος

  Για πείτε την γνώμη σας.. Πρόσθεσα μια δεύτερη αντεπίστροφη στην κρύα είσοδο του θερμοσίφωνα και κάτα την διαδικασία αυτή αντικατέστησα ένα ταυ & ένα γαλβανιζέ μαστό με ορειχάλκινο. Ο μαστός εσωτερικά παρατήρησα ότι εχει επικαθίσεις που φαίνονται σαν σκουριά, επειδή όμως μετά από αυτόν βρισκόταν σύνδεση με χαλκοσωλήνα αναρωτιέμαι μήπως δεν ειναι σκουριά αλλά αποτέλεσμα ηλεκτροχημικής διάβρωσης. Κανονικά δεν θα έπρεπε να τρώγεται το σίδερο και να λεπταίνει αντί να γεμίζει?

  Πριν
  IMG_20171006_173603.jpg

  Mετά

  IMG_20171111_085627.jpg

  ταυ-μαστός:
  IMG_20171112_095000.jpg

  Επίσης υπάρχει περίπτωση, θεωρώντας ότι τουλάχιστον η μία από τις δύο αντεπίστροφες θα λειτουργήσει ως οφείλει, να αδειάσει ο θερμοσίφωνας σε περίπτωση πολύωρης διακοπής του νερού ενώ λείπουμε από το σπίτι ? Η παροχή έρχεται από τον κάθετο σωλήνα, η οριζόντια λήψη οδηγείται σε λέβητα αερίου όπου στην συνέχεια καταλήγει στο κύκλωμα του ζεστού - πάλι με αντεπίστροφη για άσχετο λόγο, υδραυλικό πλήγμα που ακουγόνταν μόνο σε αυτόν τον σωλήνα, μάλλον λόγω κακής στήριξης)

Κάνε Share αυτή τη σελίδα