1. Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση του site, αποδέχεστε τη χρήση των cookies μας. Να μάθω Περισσότερα.

Δοχείο Αδρανείας -Σκέψεις

Συζήτηση στο 'Θέρμανση' που ξεκίνησε από τον/την Valo, την 13 Νοε, 2017.

Παρακολούθηση:
Αυτό το θέμα παρακολουθείται από 6 χρήστες.
 1. Offline

  Valo Μέλος

  Καλημέρα σε όλους ,

  Σε λίγες μέρες, αν όλα πάνε καλά ,θα έχω ένα δοχείο αδρανείας στο λεβητοστάσιο μου και προβληματίζομαι λιγάκι με τις συνδέσεις που θα κάνω και θα ήθελα μια βοήθεια σε κάποια σημεία.Το μόνο που δεν γνωρίζω είναι αν έχει εναλλάκτες , νομίζω πως δεν έχει.
  Θέλω να συνδέσω πάνω του έναν λέβητα ξύλου - έναν λέβητα πετρελαίου , μπόιλερ ΖΝΧ 120 λίτρων και 2 διαμερίσματα τα οποια τώρα είναι όλα με κοινό κυκλοφορητή και ηλεκτροβάνες , ' ηλεκτροβάνα έχει και το μποιλερ.

  1. Υπάρχει πρόβλημα αν οι δυο λέβητες συνδεθούν πάνω στο δοχείο ''χυμα'' χωρίς την χρήση εναλλάκτη?? (νομίζω πως είναι χωρίς εναλλάκτες το δοχείο) Ο καθένας θα έχει δικό του κυκλοφορητή.

  2. Το μπόιλερ ΖΝΧ προτιμότερο είναι να συνδεθεί πάνω στο δοχείο ή απευθείας στον λέβητα?

  3. Θα ήθελα να μου πείτε αν ενδίκνυται , τα διαμερίσματα τα οποία έχουν ηλεκτροβάνες με εντολή απο θερμοστάτες χώρου, να μείνουν ώς έχουν με την χρήση ενός κυκλοφορητή. Ο λόγος είναι οτι βολέυουν έτσι όπως είναι οι σωληνώσεις και δεν θα χρειαστεί να χαλάω τις γραμμές , υλικά -κόστος - φασαρία.

  4. Το μπόιλερ μπορεί να μείνει με την ηλεκτροβάνα του και να τροφοδοτείται απο τον κυκλοφορητή των διαμερισμάτων??


  Με λίγα λόγια , θέλω να χρησιμοποιήσω τα ελάχιστα δυνατά υλικά καθώς και τις ηλεκτροβάνες χωρίς να χρειαστεί να χαλάω και να αγοράζω κυκλοφορητές. Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω σύνολο 3 κυκλοφορητές και 3 ηλεκτροβάνες. Ενας κυκλοφορητής ανά λέβητα και ένας κοινός για τα διαμερίσματα και το μπόιλερ τα οποία είναι ελεγχόμενα απο ηλεκτροβάνες.

  Τέλος, υπάρχει ήδη η σχετική ηλεκτρική διάταξη και αυτοματισμοί με ρελέ , τα οποία επιτρέπουν την έναυση του λέβητα πετρελαίου ελεγχόμενο απο τους θερμοστάτες χώρου, όπως επίσης και καλός controller στον ξυλολέβητα ο οποίος ελέγχει τον κυκλοφορητή και το μποίλερ ZNX

  Είναι υδραυλικά εφικτές οι σκέψεις μου??
 2. Offline

  el greco Μέλος

  ολα ειναι εφικτα αλλα για να δουλεψουν σωστα ολα αυτα θα χρειαστει μελετη μηχανολογου και ηλεκτρολογου :)
 3. Offline

  alto Moderator

  1. Τον λέβητα πετρελαίου δεν χρειάζεται να τον συνδέσεις στο δοχείο, απευθείας στην εγκατάσταση
  2,3,4 ¨Αφησε την εγκατάσταση όπως είναι, απλά βάλε το δοχείο μεταξύ λέβητα και εγκατάστασης.
 4. Offline

  alto Moderator

  Κάπως έτσι

  Συνημμένα αρχεία:

 5. Offline

  Valo Μέλος

  Alto, ευχαριστώ ρε φιλε! Χρησιμοποιησες βλέπω κι ένα παλιό σχεδιακι που ειχα ανεβάσει.. Αν ο λέβητας πετρελαίου μετατραπεί σε πέλλετ, υπάρχει λόγος να τον βάλω πάνω στο δοχείο η θα είναι αντιοικονομικο?

  Στο σημείο σύνδεσης του πετρελαίου με τις αναχωρήσεις προς τα σωματα πιστεύω θα είναι καλό να βάλω μια τριοδη ηλεκτροβανα για την εναλλαγή. Με το που θα σηκώνω το αυτοματακι στον πίνακα για λειτουργία καυστήρα, το ρελε οπλίζει, ενεργοποιεί την τριοδη η οποία γυρνάει σέ απευθείας παροχή προς τα σώματα παρακάμπτοντας το δοχείο.
 6. Offline

  alto Moderator

  Έχω κάνει τέτοια μετετροπή, σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα πρέπει να τον ρίξεις στο δοχείο γιατί μειώνεται η ισχύς του.

  Δεν νομίζω ότι χρειάεται γιατί την ανάποδη ροή προς τον ξυλολέβητα στην σταματάει η τρίοδη θερμοστατική του ξυλολέβητα.
 7. Offline

  Valo Μέλος

  Θα συμφωνήσω εν μέρει μαζι σου για την τριοδη ηλεκτροβανα, αλλα προτιμώ απο το να βασιστώ στην τριοδη φορτιου για την ανάποδη ροη ,να εγκαταστησω αντεπιστροφα μεταξύ άλλων. Θα ετοιμάσω και ενα πλήρες σχέδιο με τις συνδέσεις καθώς και με τις παρατηρήσεις σου για να μού επιβεβαιώσεις και να προχωρήσω με βαση αυτο.
  Ευχαριστώ πάντως για την βοήθεια
 8. Offline

  Valo Μέλος

  Alto : Σκεπτόμενος το υδραυλικο σχέδιο που έκανες στο οποίο συμφωνώ και μάλλον αυτό θα ακολουθήσω , έχω σπάσει το κεφάλι μου με το ηλεκτρολογικό κομμάτι και δεν ξέρω πως να το υλοποιήσω.
  1. Στην παρούσα φάση , όπως είπα παραπάνω , υπάρχουν 3 η/β και ένας κοινός κυκλοφορητής ο οποίος ελέγχεται και απο τους 2 λέβητες με υδροστάτες στον καθένα ,συνδεδεμένους παράλληλα.
  2. Η υδραυλική μεταγωγή σχετικά με το ποιος λεβητας θα στείλει νερά, γίνεται με χειροκίνητες βάνες , και η ηλεκτρολογική με μια ασφάλεια στον πίνακα η οποία οπλίζει ένα ρελέ το οποίο επιτρέπει το on/off του λέβητα πετρελαίου απο την επιστροφή εντολής της κάθε η/β.
  3. Ο κυκλοφορητής τώρα δουλευει συνεχώς, και όταν όλα είναι κλειστά , κάνει bypass σε ένα σώμα. Εγω θέλω πλέον να καταργήσω αυτό το σώμα με το δοχείο αδρανείας και γενικά να το ακυρώσω απο την εγκατάσταση.
  Δεν μπορώ να βρώ τρόπο ηλεκτρολογικό να ελέγχω εναλλάξ τους κυκλοφορητες με on/off ανάλογα με το ποιος δίνει ζεστό νερό στην εγκατάσταση (δοχείο /λεβητα πετρ.) καθώς γίνεται πολύπλοκο όταν απο τους κυκλοφορητες θέλουμε να τροφοδοτούμε και το boiler και να έχουμε και on.ff ανάλογα με θερμοκρασίες της κάθε πηγής κ.ο.κ. . όπως επίσης , οτι δεν θα έχουμε πλέον bypass κάποιο σώμα όπως τώρα ,για να κάνουν κυκλωμα οι κυκλοφορητές στην περίπτωση που η ζήτηση σε όλα είναι off.

  Δεν ξέρω , έχω σπάσει το κεφάλι μου και όλο καταλήγω στο ότι αν και ο πετρελαιολέβητας (ο οποίος αργότερα ίσως γίνει pellet) συνδεθεί στο δοχείο , απλοποιούνται τα πράγματα ηλεκτρολογικά , καθώς θα υπάρχει ένας κοινός κυκλοφορητής απο μια πηγή (Δοχείο) προς τα σώματα και είναι ευκολο να διαχειριστεί απο τις ηλεκτροβάνες οι οποίες ελέγχονται με την σειρά τους απο τους θερμοστάτες χώρου.

  Στην τελική , αν ξηλώσω τις ηλεκτροβάνες και βάλω κυκλοφορητές , δεν βλέπω πάλι πόσο ευκολο θα είναι αυτό , απο την στιγμή που δεν θα έχω και bypass αποθέρμανσης για τον πετρελαιολέβητα. Άσε που θα χρειαστώ σύνολον π (4) κυκλοφορητές (ξυλο>δοχείο , 1ος όροφος , 2 όροφος , boiler)

  Μήπως τελικά δεν είναι στραβός ο γιαλός και στραβά αρμενίζω???

  Καμιά ιδέα ??????
 9. Offline

  alto Moderator

  1. Τώρα θα ελέγχεται από έναν θερμοστάτη πάνω στο δοχείο.
  2.Με το δοχείο δεν χρειάζεται υδραυλική μεταγωγή. Δεν χρειάζεσαι ούτε ηλεκτρική μεταγωγή. Ο κάθε λέβητας θα ενεργοποιεί τον κυκλοφορητή του (με θερμοστάτη)


  3.
  Γιατί; Δεν έχει θερμοστάτη στον λέβητα;
  Για να μην μπερδεύεσαι, τον πετρελαίου μέχρι να τον κάνεις πέλλετ σύνδεσε τον στην κορυφή του δοχείου (ώστε να ζεσταίνει τον λιγότερο δυνατό όγκο του δοχείου)
 10. Offline

  Valo Μέλος

  Κατέληξα σε κάτι αφού σκέφτηκα καλά , αλλά δεν είμαι σίγουρος αν γίνεται , θα πρέπει να συμβουλευτώ ηλεκτρολόγο :
  Δεδομένου οτι κρατώ τις 3 ηλεκτροβάνες και τους 3 κυκλοφορητές , αν υπάρχει τρόπος να μεταφέρω την λειτουργια με κάποιο μεταγωγικό ρελέ απο την μια κατάσταση στην άλλη - εχω λύσει το πρόβλημα μου.
  Πιό συγκεκριμένα , για παράδειγμα : ΄
  1. Είμαι σε θέρμανση απο δοχείο αδρανείας > Θερμοστάτης χώρου > ηλεκτροβάνα> κυκλοφορητής .
  2. Είμαι σε θέρμανση απο λέβητα πετρελαίου > Θερμοστάτης χώρου > ηλεκτροβάνα > καυστήρας > κυκλοφορητής (αυτή η κατάσταση υπάρχει ήδη στο λεβητοστάσιο καθώς την χρησιμοποιώ)

  Τον κυκλοφορητή του ξύλου τον ξεχναμε , αυτος κάνει την δουλειά του με τον controller του ξυλολέβητα.
  Η ηλεκτροβάνα του μποιλερ που τώρα ελέγχεται απο τον controller του ξυλολέβητα δεν ξέρω πως θα την ελέγχω μετά , καθώς και το αισθητήριο στα ΖΝΧ προέρχεται απο εκεί ...

  Τελικά όλη η μαλακία είναι με τον κωλο-πετρελαιολέβητα και την λειτουργία με τα ρελέ που μου κάνει την ζωή δύσκολη... Θέλω να τον μετατρέψω κάποια στιγμή σε πελλετ , αλλά δεν ξέρω αν θα πράξω σωστά. Θα ήθελα και μια γνώμη και γιαυτό **
  Οπότε η απόφαση θα παρθεί τώρα , ή τον πετάω ή τον συνδέω ....

  ** O λέβητας είναι παρακάτω
  http://www.energ.gr/index.php?option=com_kunena&view=topic&catid=48&id=59952&Itemid=74
 11. Offline

  Valo Μέλος

  Chrisovalantis Mitelos είπε:
  Ο κυκλοφορητή
  Εσύ όμως πρότεινες να συνδέσω τον λέβητα πετρελαίου απευθείας στα σώματα..... Αν τον ρίξω και αυτόν στο δοχείο , τότε τζάμπα συζητάμε , δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό καθώς θα υπάρχει μόνο ένας κυκλοφορητής προς τα σώματα. Οι κυκλοφορητές του κάθε λέβητα θα φορτίζουν θερμικά το δοχείο και θα ελέγχονται απο τους ίδιους...
  Τι σκ@τ@ να κάνω? :)
 12. Offline

  alto Moderator

  Τον λέβητα που έχεις τον ξεχνάς για πέλλετ
 13. Offline

  Valo Μέλος

  Βιάστηκα να απαντήσω.... Μάλλον θα υπάρχει πρόβλημα καθώς αν ο κυκλοφορητής ελεγχεται μόνο απο έναν θερμοστάτη εμβαπτιζόμενο στο δοχείο , τί θα συμβεί όταν δεν ζητάει κάποιο διαμέρισμα θέρμανση και το μποιλερ ΖΝΧ είναι και αυτό ζεστό?? Που θα κυκλοφορεί το νερό όταν ο κυκλοφορητής θα γυρνά αφου το δοχείο θα του λεει να το κάνει????
 14. Offline

  alto Moderator

  Από το εργοστάσιο έβγαινε για αερίου και οι εμπόροι τον έκαναν πετρελαίου. Έχω τον ίδιο σπίτι μου(χάλια απόδοση, ως γνωστό ο τσαγγάρης δεν έχει ποτέ παπούτσια :D ). Έχει να δουλέψει 7 χρόνια, έχω ξυλόσομπα.
  Στον/την Pavlitos80 αρέσει αυτό..
 15. Offline

  Valo Μέλος


  Αλήθεια??? Κι εγώ όσο τον δούλεψα , δεν μπορώ να πω , είχε απόδοση όπως είχε και τεράστια κατανάλωση.... τεράστια όμως..
  Άρα να μην ασχοληθώ κάν λες με αυτόν ούτε σαν πετρελαιολέβητα ε... ??
 16. Offline

  alto Moderator

  Ο κυκλοφορητής θα δουλεύει εφόσον ανοίξει κάποια ηλεκτροβάνα και εφόσον το δοχείο είναι ζεστό
 17. Offline

  alto Moderator

  Αυτό εννοώ χάλια απόδοση.
 18. Offline

  Valo Μέλος

  ΟΚ - έχω πεισθεί πλέον , πετρέλαιο δεν νομίζω να ξανακάψω στην ζωή μου , αέριο δεν νομίζω να μας φέρουν εδώ στην περιοχή (ο αγωγός ΤΑP περνάει απο εδώ βέβαια.. ) πέλλετ δεν θα τον κάνω αυτόν , οπότε θα τον αφήσω εκτός..
 19. Offline

  alto Moderator

  Απλουστεύεις την ζωή σου, πολύ μου αρέσει :D
 20. Offline

  Valo Μέλος


  Ε ναι ρε φίλε , :) απο την στιγμή που μου λες οτι αυτός είναι αερίου και γω είχα σκοπό να τον κάνω και πελλετ , φαντάσου τι είχα να τραβήξω...
  Επειδή όμως καλό είναι να μην εξαρτώμαστε απο μόνο ένα καυσιμο , πχ λόγω κόστους ή λόγω βλάβης , εγώ είμαι παράξενος με αυτά , αν βρω λύση με τον ηλεκτρολόγο μου για να τον κρατήσω παράλληλα στην εγκατάσταση και να δουλευει όπως φανταζόμουν , θα το κάνω ... :confused:

  Σαν πετρελαιολέβητα εννοώ , πχ στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός δώσει τζάμπα πετρέλαιο... κατάλαβες ???:eek:

Κάνε Share αυτή τη σελίδα