1. Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση του site, αποδέχεστε τη χρήση των cookies μας. Να μάθω Περισσότερα.

Θερμοκρασία θαλάμου καύσης λέβητα

Συζήτηση στο 'Θέρμανση' που ξεκίνησε από τον/την dryianni, την 5 Ιαν, 2018.

Παρακολούθηση:
Αυτό το θέμα παρακολουθείται από 5 χρήστες.
 1. Offline

  dryianni Νέο Μέλος

  Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά. Η ερώτησή μου απευθύνεται στους μηχανολόγους του forum ή όποιον άλλον επιθυμεί να βοηθήσει.
  Σε ένα μαντεμένιο λέβητα βιομάζας με ονομαστική ισχύ 19 kWh, απόδοση 71,6 % και θερμοκρασία καυσαερίων για λειτουργία στην ονομαστική ισχύ στους 478 βαθμούς Κελσίου (συμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή), πώς υπολογίζεται η θερμοκρασία σε:
  1) Θάλαμο καύσης, ώστε κατ' επέκταση να υπολογιστεί η θερμοκρασία στην επιφάνεια (chassis) του λέβητα;
  2) Επιφάνεια ανοξείδωτης καπνοδόχου, πάχους 0,6 mm και διαμέτρου 200 mm;
  Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά.
 2. Offline

  alto Moderator

  Θεωρητικά δεν ξέρω να σε βοηθήσω,πρακτικά μπορείς να μετρήσεις με ένα πυρόμετρο. Δεν μου κάθεται καλά που ο κατασκευαστής δίνει τόσο μεγάλη θερμοκρασία καυσαερίων.
 3. Offline

  nyannaco Ομάδα Διαχείρισης

  Μήπως τυχόν είναι σε F οι 478 βαθμοί, που αντιστοιχούν σε 248°C;
 4. Offline

  dryianni Νέο Μέλος

  Καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
  Αγαπητέ Alto, δεν έχω ακόμη προβεί σε αγορά, ώστε να είμαι σε θέση να μετρήσω τη θερμοκρασία επιφανείας του λέβητα κατά την καύση στην ονομαστική ισχύ του. Γι αυτό και η ερώτηση, μήπως υπάρχει κάποιος τύπος που ορίζει τη θερμοκρασία θαλάμου καύσης όταν έχουμε γνωστή τη θερμοκρασία των απωλειών (θεωρητικά εδώ είναι η θερμοκρασία των καυσαερίων). Αν βρω αυτήν τη θερμοκρασία, τότε -σύμφωνα με το συντελεστή αγωγιμότητας του υλικού του μανδύα του λέβητα- θα μπορέσω να υπολογίσω τη θερμοκρασία της επιφάνειάς του κατά τη λειτουργία σε πλήρη ισχύ.
  Ο απώτερος σκοπός του ερωτήματος είναι να υπολογίσω είδος/πάχος μόνωσης που θα επιλέξω για να καλύψω λέβητα και καπνοδόχο.
  Αγαπητέ nyannaco, ο κατασκευαστής δίνει αυτήν τη θερμοκρασία για τη λειτουργία στην ονομαστική (πλήρη ισχύ) και 335 βαθμούς για την κατά το μέσο όρο λειτουργία. Και ναι, είναι σε βαθμούς Κελσίου (Tmax, Tavg / C).
 5. Offline

  alto Moderator

  Ακόμη και να μονώσεις λέβητα και καμινάδα, οι απώλειές σου είναι υπερβολικές. Θα πρέπει με κάποιου είδους κόφτες να μειώσεις την θερμοκρασία των καυσαερίων.
 6. Offline

  kchorig Μέλος

  Καλησπέρα.
  Καταρχάς να διορθώσουμε το 19kwh, το οποίο εφόσον αναφερόμαστε σε ΙΣΧΥ είναι kw. Σε kwh μετράμε την ενέργεια.

  Μαθηματικός τύπος για τους υπολογισμούς που ζητάς δεν υπάρχει. Λάβε υπόψη ότι οι θερμοκρασίες στα σημεία που αναφέρεσαι δεν είναι σταθερές. Θεωρητικά, ακόμα και εντός της φλόγας οι θερμοκρασίες εμφανίζουν διακυμάνσεις.

  Θα πρέπει να κάνεις πολλές παραδοχές (π.χ. μονοδιάστατη συμπιεστή ροή) και να λύσεις σειρά διαφορικών εξισώσεων για να προσεγγίσεις το πρόβλημα που θέτεις.
  Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις πυρόμετρο και να προσεγγίσεις το ζήτημα με διαδοχικές μετρήσεις.
 7. Offline

  dryianni Νέο Μέλος

  Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Γράφτηκε εκ παραδρομής.
  Πώς θα μπορέσω να κάνω κάτι τέτοιο, όταν:
  1) Δεν έχω το λέβητα στην κατοχή μου;
  2) Κι αν τον είχα πώς θα γίνει η υδραυλική εγκατάσταση του λεβητοστασίου χωρίς να έχει μονωθεί προηγουμένως ο λέβητας; Πρώτα θα τεθεί σε λειτουργία με εκτεθημένα τα διάφορα όργανα και μετά θα μονωθεί ο λεβητας;
  Τουλάχιστον, υπάρχει κάποιος τύπος για να υπολογίσω την εξωτερική θερμοκρασία της ανοξείδωτης καπνοδοχου, πάχους 0,6 mm, με μέγιστη θερμοκρασία καυσαερίων τους 478 βαθμούς Κελσίου;
  Σας ευχαριστώ και παλι.
 8. Offline

  kchorig Μέλος

  Τότε μάλλον δεν μπορείτε να το κάνετε.
  Μήπως αναλώνεστε σε θέματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία.
  Υπάρχουν συστήματα απαγωγής καυσαερίων έτοιμα με μόνωση και λέβητες με προδιαγραφές για εγκατάσταση σε εξωτερικό χώρο, επίσης με μόνωση και ηλεκτρολογική προστασία.
 9. Offline

  dryianni Νέο Μέλος

  Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Καλή χρονιά σε όλους!
 10. Offline

  stom Ομάδα Διαχείρισης

  Επειδη 19Kw δεν ειναι και καμμια τεραστια ισχυς, μπορεις με σχετικη ασφαλεια να θεωρησεις οτι συμπεριφερεται σαν ενα μεγαλο ενεργειακο τζάκι.
  Τυπικα οι καμιναδες διπλου τοιχωματος με μονωση είναι πιστοποιημένες για θερμοκρασιες της ταξεως των 300+ βαθμων και αντεχουν για αρκετή ώρα σε 1000+ για περιπτωσεις εσωτερικης ανάφλεξης.
  Μονο μην διανοηθείς να βάλεις λάστιχα στις ενωσεις !!! Υπάρχουν αλλά οχι για λέβητες ξυλου βιομάζας και αλλων τετοιων τυπικα ανεξέλεκτων θερμοκρασιων.
  Επισης ο κατασκευαστής σίγουρα θα μπορούσε να σου απαντήσει πια είναι η τυπική θερμοκρασία καυσαερίων. Τωρα για τη μονωση του λεβητα, ισως να βολευει να γινει μετά την κατασκευή της εγκατάστασης.
  Οι πλάκες πυριτικού ασβεστίου που χρησιμοποιουνται τυπικά στην κατασκευή θερμοθαλάμων σε ενεργειακά τζακια είναι ενα ιδανικό υλικό για αυτό που σκέφτεσαι.
  Αν ρίξεις μια ματιά εδώ http://agogos.gr/pdf/agogos_technical.pdf θα παρεις μια ιδεα περι καμινάδων και διαστασιολόγησης τους.
  Στον/την dryianni αρέσει αυτό..

Κάνε Share αυτή τη σελίδα