1. Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση του site, αποδέχεστε τη χρήση των cookies μας. Να μάθω Περισσότερα.

Πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακής αναβάθμισης ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2

Συζήτηση στο 'Θέρμανση' που ξεκίνησε από τον/την kchorig, την 9 Φεβ, 2018.

Παρακολούθηση:
Αυτό το θέμα παρακολουθείται από 4 χρήστες.
 1. Offline

  kchorig Μέλος

  Για το εξοικονμώ 2 γίνεται μεγάλη συζήτηση και κατά καιρούς το θέμα φουντώνει με δημοσιεύματα του τύπου "ΞΕΚΙΝΑΕΙ" κ.α.
  Εδώ θα προσπαθήσουμε να δίνουμε την πραγματική διάσταση του ζητήματος, αφού τα δημοσιεύματα του τύπου συνήθως δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό.
  Χθες ο αρμόδιος υπουργός υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση.
  Το πρόγραμμα θα θεωρηθεί ενεργό όταν είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και μπορούμε να εισάγουμε στοιχεία.
  Μέχρι τότε, δεν υπάρχει ουσιαστική εφαρμογή του προγράμματος.
 2. Offline

  dipoli Ομάδα Διαχείρισης

  Θα ήταν καλό να μας ενημέρωνες για την εμπειρία σου από το προηγούμενο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ...

  Τυπικές ερωτήσεις:
  -Ποια η διαδικασία;
  -Τι ποσοστό καταβάλλει ο ιδιώτης τελικα;
  -Πότε πληρώνουν;
  -Ποιές δαπάνες είναι επιλέξιμες;
 3. Offline

  kchorig Μέλος

  H διαδικασία ήταν απαράδεκτη για τους επαγγελματίες. Πολλές δουλειές έχουν μείνει απλήρωτες και είναι ο λόγος που αρκετοί επαγγελματίες προχωρούσαν σε σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού με τους πελάτες, οι οποίοι ήταν οι μόνοι ευνοημένοι
  Η διαδικασία τώρα θα είναι διαφορετική και απλοποιημένη.

  Ο λόγος που ξεκίνησα αυτό το νήμα είναι επειδή υπάρχει τεράστια παραφιλολογία γύρω από το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, ιδιαίτερα από τον προηγούμενο Αύγουστο.
  Όταν υπάρχει κάτι σίγουρο, θα το αναρτήσουμε εδώ...μέχρι τότε, μικρό καλάθι....
 4. Offline

  kchorig Μέλος

  Στον/την Gregori αρέσει αυτό..
 5. Offline

  kchorig Μέλος

 6. Offline

  kchorig Μέλος

 7. Offline

  Gregori Ομάδα Διαχείρισης

 8. Offline

  Gregori Ομάδα Διαχείρισης

  Γιατί έχω το αίσθημα ότι με το εξοικονομώ μπορούν να γίνουν οι απίστευτες λαμογιές;
  Μηχανικοί λένε βγάζουν την ενεργειακή κλάση....
  Μπούρδες. Οτι θέλουν βγάζουν και χωρίς μάλιστα να επισκεφτούν καθόλου το κτίριο.
  Και γιατί να το επισκεφτούν;
  Για ενεργειακό πιστοποιητικό τον 50 ευρώ.
  Μαλάκες είναι;
  Παλικάρια για μένα αυτά τα εξοικονομώ μπάζουν απο παντού αλλά τέλος πάντων για να επιβιώσουμε μας οδηγούν σε ότι αρπάξει ο κώλος μας.

  Επίσης για μένα μοιράζουν ψίχουλα που από τα ψίχουλα πράγματι γίνεται μία υποτυπώδες αναβάθμιση και όσο πιο επιτήδειος είναι κανείς τόσα πιο πολλά αρπάζει ο κώλος του. Δηλαδή μας οδηγούν να γίνουμε επιτήδειοι και όχι καλοί επιστήμονες και μαστόροι...............
  Κοινός καμία σχέση με την δικιά μου φιλοσοφία που ακολουθώ πιστά από τον monachos έως το eheat
  Επιστήμη και τέχνη.
 9. Offline

  kchorig Μέλος

  Γρηγόρη, για μένα, τα παραπάνω δεν απολτελούν αίσθηση αλλά σιγουριά!

  Η μεγάλη προσμονή του προγράμματος οδήγησε σε μία φούσκα ελπίδων από τους επαγγελματίες, οι οποίοι όπως λες θα καταλάβουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελαν. Οι κατοικίες για παράδειγμα θα πρέπει να είναι πολεοδομικά ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ. Το ποιος μηχανικός θα παίξει κορώνα γράμματα την άδεια του, είναι δική του υπόθεση.
  Ο πελάτης θέλει να κάνει τη δουλειά του και δε δίνει δεκάρα για τις συνέπειες. Ατάκες τύπου "Ωχ μωρέ, ποιος θα το ψάξει" έχουν κατακλύσει τα αυτιά μου εδώ και χρόνια. Η απάντηση είναι μία: "Ο γείτονας. Που ξέρει την αυθαιρεσία και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σε καρφώσει".

  Να μη γενικεύουμε όμως.
  Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στα δικά μας, υπάρχουν καλοί και κακοί.

  Οι πελάτες συνήθως ψάχνουν τους "κακούς" θέλουν με τα χρήματα της επιδότησης για λέβητα συμπύκνωσης, να κάνουν και ανακαίνιση στο μπάνιοή να βάψουν το σπίτι... To αν σε ένα χρόνο όλα θα αρχίσουν να καταρρέουν λόγω χαμηλής ποιότητας υλικών και εργασιών, δεν τον απασχολεί. Όταν θα το καταλάβει θα είναι αργά.

  Το πρόγραμμα θέλει πολύ προσοχή από τους επαγγελματίες, όπως έχω ξαναγράψει.
  Ο πελάτες ψάχνουν να βρούν αυτόν που θα τους κάνει τη λαμογία. Όλοι ξέρουν όμως ότι λαμογιά και καλή δουλειά ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ. Είναι θέμα χαρακτήρα....

  Υπάρχει όμως και περιπτώσεις που όντως κάποιος θα είναι νόμιμος και θα ωφεληθεί από το πρόγραμμα.
  Το πρόγραμμα, όπως όλα τα εργαλεία, θέλει και καλό μάστορα....

  www.inclima.gr
  kchorig @ gmail.com
 10. Offline

  AndreasK Μέλος

  Πολύς θόρυβος για το τίποτα το νέο εξοικονομώ. Ακούγονται, από τα ΜΜΕ κυρίως, μεγάλα λόγια, ότι θα τονώσει την αγορά και θα φέρει την ανάπτυξη. Μάλλον μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι κάτι γίνεται...

  Αλήθεια, πόσο πιστεύετε ότι θα ωφεληθούμε όσοι είμαστε ενεργειακοί επιθεωρητές;

  Αν υπολογίζονται 40.000 αιτήσεις σύμφωνα με τον κ. Υπουργό και υπάρχουν 18.000 ενεργειακοί επιθεωρητές, αντιστοιχούν σε κάθε έναν 2-3 αιτήσεις. Έγώ ήδη έχω έτοιμες προς υποβολή τις δικές μου 3. Στην καλύτερη να πληρωθούμε τώρα τα πρώτα ΠΕΑ, να κάνουμε όλη την δουλειά των δικαιολογητικών της αίτησης, να την υποβάλλουμε, να παρακολουθούμε την εξέλιξη και να πληρωθούμε τα υπόλοιπα (σύμβουλος έργου και 2ο ΠΕΑ) μετά από 1 χρόνο. Συνολικά 600 ευρώ, στην καλυτερη περίπτωση, η κάθε αίτηση, μείον 116 ΦΠΑ, μείον 183 ΕΦΚΑ, μείον 78 εφορία, μένουν 223 ευρώ (πληρωτέα τμηματικά μέσα σε 10-12 μήνες), χωρίς να υπολογίσουμε έξοδα μετακινήσεων, γραφείου κλπ. Πραγματικά θα ανακάμψει η αγορά με αυτό το πρόγραμμα...

  Υ.Γ. Για να μην μιλήσω για το θέμα των αναπόσβεστων παρεμβάσεων και τελικά την μη επίτευξη της υπολογιζόμενης/αναμενόμενης εξοικονόμησης ενέργειας...
 11. Offline

  kchorig Μέλος

  Σωστός!
  Για το λόγο αυτό ξεκίνησα αυτό το νήμα, για να έχει το κοινό μια σοβαρή πηγή πληροφόρησης, εκτός από τα ΜΜΕ ( Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης)...
  που από τον Αύγουστο, τσιρίζουν για τη "φοβερή" ευκαιρία.....
 12. Offline

  AndreasK Μέλος

  Άνοιξε το σήμερα το σύστημα για τις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας...

  Πολλά προβλήματα και πάλι αναφέρουν οι συνάδελφοι που προσπαθούν να υποβάλλουν αιτήσεις, σε ταυτοποίηση στοιχείων, συνεχείς πτώσεις του server και το πιο θεϊκό το μήνυμα "Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλούμε δοκιμάστε να συνδεθείτε αργότερα", δηλαδή όταν θα έχει καλυφθεί ο προϋπολογισμός της περιφέρειας!
 13. Offline

  kchorig Μέλος

  Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον ΙΙ», έχει ολοκληρωθεί η καταχώρηση 44.952 αιτήσεων (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως επιλαχούσες), που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμό 424 εκ. € από το πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης (επιχορήγησης). Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η δυνατότητα επεξεργασίας αιτήσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή/και ακύρωσης και υποβολής νέων θα είναι δυνατή έως 30/06/2018. Η τυχόν δυνατότητα για υποβολή αιτήσεων μετά την ανωτέρω ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τους διαθέσιμους τότε πόρους του προγράμματος.
  Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας αφορά στην επιλογή για δανειοδότηση ή μη από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Η ενεργοποίηση της δυνατότητας για επιλογή λήψης ή μη δανείου θα γίνει ανά ομάδα Περιφερειών, με την παρακάτω σειρά:
  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 21 Μαΐου (προγραμματισμός για άνοιγμα της πλατφόρμας στις 12:00 π.μ.)
  • Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 28 Μαΐου.
  • Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 4 Ιουνίου.
  Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση της δυνατότητας για επιλογή λήψης ή μη δανείου αφορά σε όλες τις οριστικοποιημένες αιτήσεις (συμπεριλαμβανομένων και των αιτήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως επιλαχούσες), εκτός των αιτήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «Ειδικές Περιπτώσεις». Σε αυτές δεν δίνεται, στο παρόν στάδιο, η δυνατότητα επιλογής για λήψη ή μη δανείου καθώς θα πρέπει να προηγηθούν σχετικοί, κατά περίπτωση, έλεγχοι από το Δικαιούχο του προγράμματος Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.
  Εφιστάται η προσοχή σας: μετά την υποβολή της αίτησης για δάνειο δεν θα έχετε πλέον το δικαίωμα να ακυρώσετε και να υποβάλλετε νέα αίτηση στο Πρόγραμμα εντός του χρονικού διαστήματος έως 30/6/2018, όπως περιγράφεται ανωτέρω.

  Έχετε τη δυνατότητα να αιτηθείτε ποσό δανείου έως το «μέγιστο επιτρεπτό ποσό δανείου» που έχει καταχωρηθεί στην αίτησή που έχετε υποβάλλει. Επισημαίνεται ότι το τμήμα ποσού προκαταβολής που τυχόν υπερβαίνει το τελικό ποσό που αντιστοιχεί στο δικαιούμενο, βάσει υλοποιημένων παρεμβάσεων, ποσό δανείου θα πρέπει να επιστραφεί στην τράπεζα, προκειμένου να είναι δυνατή στη συνέχεια η εκταμίευση του ποσού της επιχορήγησης. Π.χ. περίπτωση αιτούντα στον οποίο έχει εγκριθεί δάνειο 10.000€ και δικαιούται και 10.000€ επιχορήγηση (50% επιλέξιμου προϋπολογισμού 20.000€) και ζητήσει προκαταβολή από την τράπεζα, θα του εκταμιευθούν 7.000€ (δηλ. ακριβώς 70% του ύψους του δανείου): Αν τελικά υλοποιήσει παρεμβάσεις αξίας 12.000€, στις οποίες αντιστοιχούν επιχορήγηση 6.000€ και άρα δάνειο για τα υπόλοιπα 6.000€, θα πρέπει να επιστρέψει στην τράπεζα 1.000€ για να μπορεί να εκταμιευτεί η επιχορήγηση των 6.000 €.

  Αναλυτικότερες οδηγίες για την συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης δανειοδότησης καθώς και όλης της διαδικασίας δανειοδότησης δίνονται στο «Εγχειρίδιο Διαδικασίας Δανειοδότησης Π/Σ ΕΚΟ ΙΙ» που έχει αναρτηθεί στο site του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr .

  www.inclima.gr

Κάνε Share αυτή τη σελίδα