1. Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση του site, αποδέχεστε τη χρήση των cookies μας. Να μάθω Περισσότερα.

Σύνδεση ηλιακού και ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στη σειρά

Συζήτηση στο 'Ηλιακή Ενέργεια' που ξεκίνησε από τον/την kremidi, την 8 Οκτ, 2018.

Παρακολούθηση:
Αυτό το θέμα παρακολουθείται από 6 χρήστες.
 1. Offline

  kremidi Νέο Μέλος

  Θα ήθελα να σχολιάσετε τη σύνδεση ενός ηλιακού (εξωτερικού) και ενός ηλεκτρικού (εσωτερικού) θερμοσίφωνα στη σειρά. Δηλαδή:
  Νερό διτκύου -> Ηλιακός (έξωτερικός) -> Ηλεκτρικός (εσωτερικός) -> ζεστό νερό.

  Αν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό περιστασιακά και μπορούμε να προσαρμοστούμε στις καιρικές συνθήκες, τότε οι δύο θερμοσίφωνες δεν συμφέρουν. Ο εσωτερικός θα κρυώνει και για να ζεσταθεί πάλι θα πρέπει να καταναλωθεί ρεύμα ανεξαρτήτως από τη θερμοκρασία του ηλιακού θερμοσίφωνα.

  Με ενδιαφέρει όμως η συχνή καθημερινή κατανάλωση, με έμφαση το πρωί (όπου τον χειμώνα ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει κρυώσει αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας και χρειαζόμαστε προσθήκη ηλεκτρικής ενέργειας). Για παράδειγμα σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει μωρά ή ηλικιωμένους που χρειάζονται να πλυθούν κάθε πρωί.

  Όταν η ενέργεια που δίνει ο ηλιακός είναι περισσότερη απ' ότι χρειαζόμαστε (το καλοκαίρι), το σύστημα θα έχει συνεχώς ζεστό νερό και δεν θα χρειάζεται ρεύμα.

  Όταν η απόδοση του ηλιακού δεν επαρκεί για την κατανάλωση που κάνουμε (π.χ. το χειμώνα), ανάβοντας τον εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα αντί για τον εξωτερικό (ηλιακό) θερμοσίφωνα:
  • Έχουμε λιγότερες απώλειες (π.χ. της νύχτας), γιατί η εσωτερικός θερμοσίφωνας είναι σε θερμοκρασία δωματίου (εσωτερικού χώρου), ενώ ο εξωτερικός είναι σε πιο κρύα θερμοκρασία.
  • Καίμε λιγότερο ρεύμα για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία εκεί που θέλουμε (π.χ. το πρωί πριν ζεστάνει ο ηλιακός), γιατί το ηλεκτρικό δοχείο είναι μικρότερο από το ηλιακό.
  • Διατηρούμε το νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία (αφού δεν το ζεσταίνουμε με ρεύμα), επομένως ο συλλέκτης έχει μεγαλύτερη απόδοση. Η απόδοση ενός ηλιακού συλλέκτη ανεβαίνει σημαντικά όταν η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη.
  • Ο ηλιακός έχει λιγότερη φθορά από άλατα και χρειάζεται λιγότερη συντήρηση, αν δεν χρησιμοποιείται η ηλεκτρική αντίασταση. Ακόμα καλύτερα αν βρούμε ηλιακό χωρίς καθόλου αντίσταση.
  Μειονεκτήματα:
  • Χρησιμοποιούμε δύο θερμοσίφωνες αντί για έναν, με πιθανόν υψηλότερο κόστος αγοράς. Πιθανόν όμως να έχουμε ήδη τον ηλεκτρικό. Αντί να τον πετάξουμε, μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε σειρά και τους δύο.
  • Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό για μερικές μέρες, πρέπει να ξοδέψουμε ρεύμα ή νερό για να ζεστάνουμε ξανά το νερό του εσωτερικού θερμοσίφωνα.

  Ζήτησα από έναν υδραυλικό να μου κάνει αυτή τη σύνδεση και δεν ήθελε να το κάνει γιατί πίστευε οτι θα ήταν λάθος. Γιατί όμως;
 2. Offline

  alto Moderator

  Ο εσωτερικός θερμοσίφωνας δεν είναι ταχυθερμοσίφωνας ώστε να έχει νόημα να κάνεις αυτό που θες. Σκέψου το λίγο.
 3. Offline

  kremidi Νέο Μέλος

  Ούτε ο ηλιακός είναι ταχυθερμοσίφωνας. Και οι δύο αποθηκεύουν ηλιακή ή ηλεκτρική ενέργεια στο δοχείο του νερού για χρήση αργότερα. Τα επιχειρήματά μου εστιάζουν οτι είναι καλύτερα να αποθηκεύεις ηλεκτρική ενέργεια σε νερό σε εσωτερικό χώρο παρά σε εξωτερικό.

  Ο ταχυθερμοσίφωνας θα ήταν η πιο αποδοτική λύση, αλλά 1) είναι ακριβός, 2) Απαιτεί μεγάλη ισχύ που δεν έχω. Θα διερευνήσω αν αρκεί ταχυθερμοσίφωνας 4KW.
 4. Offline

  AndreasK Μέλος

  Δεν μπορείς να έχεις στο ίδιο δίκτυο ζνχ συνδεδεμένα 2 δοχεία, το ένα με ζεστό νερό και το άλλο με κρύο, τα νερά (ζεστό και κρύο) θα αναμειγνύονται όταν ανοίξεις τη βρύση.

  Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να συνδέσεις το δοχείο του ηλιακού σε σειρά με έναν ηλεκτρικό ταχυθερμαντήρα, ώστε αν χρειάζεται να ζεσταίνει το νερό από τον ηλιακό περαιτέρω.

  Και επειδή δεν ξέρω αν ο ηλεκτρικός ταχυθερμαντήρας διαθέτει θερμοστάτη, ώστε αν το νερό από τον ηλιακό είναι όσο θερμό θέλουμε να μην το θερμαίνει περισσότερο, ίσως να χρειαστείς και μια τρίοδη θερμοστατική βαλβίδα για να κάνει bypass το νερό του ηλιακού, όταν αυτό είναι αρκετά θερμό (την επιθυμητή θερμοκρασία της τρίοδης την καθορίζεις εσύ).
 5. Online

  nyannaco Ομάδα Διαχείρισης

  Η πιο οικονομική και απλή λύση, υποθέτοντας ότι έχεις νυχτερινό ρεύμα:
  Βάζεις ένα χρονοδιακόπτη στον πίνακα, ο οποίος ενργοποιεί την αντίσταση του ηλιακού μετά το τέλος της ηλιακής ημέρας, ώστε απλά να συμπληρώσει ενέργεια αν το νερό δεν είναι επαρκώς ζεστό από τον ήλιο. Η ενεργοποίηση γίνεται π.χ. 23:00-00:00 ή 06:00-07:00 το καλοκαίρι (που πιθανότατα δεν θα χρειάζεται σχεδόν ποτέ), ή 16:00-17:00 ή 06:00-07:00 το χειμώνα, ανάλογα με το πότε χρειάζεσαι ΖΝΧ. Εχεις ήδη εκμεταλλευτεί όλη την ηλιοφάνεια της μέρας, και απλά συμπληρώνεις, με κόστος νυχτερινού. Βάζεις και το θερμοστάτη της αντίστασης στους 40°C, ώστε να ζεσταίνει μόνο όσο χρειάζεσαι για άμεση χρήση, όχι για να αποθηκεύσεις και γι' αργότερα, γαι να μη χάσης τον ήλιο της επόμενης/επερχόμενης μέρας. Τις καλές μέρες του χειμώνα, και σίγουρα το καλοκαίρι, δεν θα ενεργοποιείται σχεδόν ποτέ η αντίσταση.
 6. Offline

  kremidi Νέο Μέλος

  Και λοιπόν; Αυτός δεν είναι ο σκοπός του δοχείου ΖΝΧ; Να φέρνει κρύο νερό μέσα και να το ζεσταίνει; Στην περίπτωση που ανέφερα, το νερό που μπαίνει στο δεύτερο δοχείο μπορεί να είναι πιο ζεστό από το νερό του δοχείου και επομένως να ζεσταίνεται το δοχείο χωρίς ρεύμα (το απόγευμα, όταν ο ηλιακός έχει ζεστάνει).

  Ένα πρόβλημα είναι το κρύο νερό στο σωλήνα ανάμεσα στους δύο θερμοσίφωνες. Αν ανοίξω λίγο το βρύση να πλύνω τα χέρια μου, τότε θα μπει στο εσωτερικό δοχείο κρύο νερό, ακόμα κι αν είναι ζεστά και τα δύο δοχεία.
 7. Offline

  kremidi Νέο Μέλος

  @nyannaco Αυτό έκανα μέχρι τώρα, αλλά χωρίς χρονοδιακόπτη και χωρίς ρύθμιση του θερμοστάτη. Το χειμώνα το νυχτερινό ρεύμα είναι μέχρι τις 8:00. Είχα δύο ξυπνητήρια στις 7:30 και στις 8:00 για να μου υπενθυμίζουν πότε να ανάβω και να κλείνω την αντίσταση.

  Η ερώτησή μου όμως παραμένει. Τον χρονοδιακόπτη μπορώ να τον βάλω και στον εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

  Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που μ' ενδιαφέρει η λύση με τους δύο θερμοσίφωνες. Ο ηλιακός θα μπορούσε να συνδεθεί με δύο διαμερίσματα τα οποία θα έχουν επιπλέον και από έναν ηλεκτρικό. Έτσι το κάθε διαμέρισμα θα καίει το δικό του ρεύμα. Ο ηλιακός θα παίρνει νερό από ένα διαμέρισμα και είτε μπορούν να συμφωνήσουν οτι η επιβάρυνση είναι μικρή, είτε το ένα διαμέρισμα να έχει μετρητή ζεστού νερού και να πληρώνει το νερό που ξοδεύει, είτε απλά να εκτιμήσουν το νερό που πρέπει να πληρωθεί. Αυτή η εγκατάσταση θα έχει το πλεονέκτημα οτι ο ηλιακός θα αξιοποιείται καλύτερα το καλοκαίρι, όπου μπορεί άνετα να καλύψει δύο διαμερίσματα.
 8. Online

  nyannaco Ομάδα Διαχείρισης

  Οπως ειπώθηκε ήδη, η λύση με δύο θερμοσίφωνες σε σειρά είναι κακή λύση.
  Δεν το λέω τυχαία, δεν είσαι ο πρώτος που το σκέφτηκε, έχει ξανατεθεί στο παρελθόν σε συζήτηση και απορρίφθηκε πανηγυρικά.
  Οσον αφορά τώρα τη χρήση από δύο διαμερίσματα, με τον κατάλληλο ηλεκττρολογικό αυτοματισμό θα μπορούσες να ανάβεις τον ηλιακό από όποιο διαμέρισμα θέλεις με την αντίστοιχη χρέωση, αλλά είναι σχετικά πολύπλοκο και ακριβό κατά τη γνώμη μου, για κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν είναι καθαρή λύση (πώς θα εξασφαλίσεις ότι ο καθένας θα ζεστάνει όσο θα χρησιμοποιήσει; ).
 9. Offline

  kremidi Νέο Μέλος

  Δεν ξέρω γιατί αρνείστε να μου απαντήσετε με επιχειρήματα, αλλά μόνο με "είναι κακή λύση". Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί; Κοίταξα όλα τα θέματα στην κατηγορία "Ηλιακή Ενέργεια" και δεν βρήκα την απάντηση. Απεναντίας βρίσκω πληροφορίες που αναφέρουν την εγκατάσταση δύο θερμοσιφώνων στη σειρά:

  https://www.energystar.gov/products/water_heaters/water_heater_solar
  https://www.bradfordwhite.com/sites/default/files/product_literature/238-47073-00C.pdf

 10. Offline

  kremidi Νέο Μέλος

  Να και ένα βίντεο με δύο θερμοσίφωνες στη σειρά:


  Αυτό το παράδειγμα όμως έχει τα δύο δοχεία δίπλα-δίπλα. Επίσης είναι από τις Η.Π.Α. που κατα κανόνα περιμένουν να έχουν πάντα ζεστό νερό, και έχουν συνεχώς αναμμένο το θερμοσίφωνο.
 11. Offline

  alto Moderator

  Αφού χρειάζεσαι συνεχώς ζεστό νερό κάνε την εξής δοκιμή, σύνδεσε τον ηλιακό με τους δύο θερμοσίφωνες και ρύθμισε τους θερμοστάτες τους στους 40 βαθμούς
 12. Offline

  Gregori Ομάδα Διαχείρισης

  Ας πάρουμε την παραδοχή φίλε Kremidi ότι το πρωί που υπάρχουν απαιτήσεις ο θερμοσίφωνας έχει 80 λίτρα ζεστό νερό από βραδύς από τον ηλιακό ενω ο ηλιακός δεν έχει ακόμα μιας και είναι πρωί....
  Αρχίζει η πρωινή κατανάλωση από του παππούδες και τα παιδιά, ο θερμοσίφωνας τι θα κάνει;
  Θα γεμίσει με κρύο νερό ενώ σε 2-ώρες ο ηλιακός θα έχει ζεστό νερό...
  Αρα θα πρέπει κάποιος να ανάψει το ρεύμα να καταναλώσει αυτα τα 80 λίτρα για να ξαναπάρει ζεστό απο τον ηλιακό...
 13. Offline

  kchorig Μέλος

  Δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει μια τέτοια σύνδεση για τους λόγους που πολύ ωραία αναφέρθηκαν.

  Να προσθέσω ότι το έχω κάνει στην πράξη (μετά απο πίεση του πελάτη στο στύλ "ότι γίνει") και στη μία βδομάδα, επιβεβαιώθηκαν όσα αναφέρει ο Γρηγόρης ΚΑΙ στην πράξη.

  Τρίοδη (χειροκίνητη ή με αυτοματισμό). Αυτή είναι η λύση.

  www.icnlima.gr

Κάνε Share αυτή τη σελίδα