1. Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση του site, αποδέχεστε τη χρήση των cookies μας. Να μάθω Περισσότερα.

Τριφασικό ινβέρτερ για αντλίες

Συζήτηση στο 'Ηλεκτρολογικά' που ξεκίνησε από τον/την alto, την 20 Σεπ, 2018.

Παρακολούθηση:
Αυτό το θέμα παρακολουθείται από 4 χρήστες.
 1. Offline

  alto Moderator

  Θα τοποθετήσω μια υποβρύχια αντλία με τριφασικό κινητήρα, η οποία θα λειτουργεί με τριφασικό ινβέρτερ 3*400. Στην ίδια δεξαμενή υπάρχει και μια αντλία με μονοφασικό κινητήρα, που λειτουργεί με τον συμβατικό τρόπο (πρεσοστάτη και δοχείο διαστολής). Θέλω να ρωτήσω αν γίνεται να χρησιμοποιήσω το ίδιο ινβέρτερ για την μονοφασική αντλία.
  Ουσιαστικά αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι αν γίνεται στην έξοδο του τριφασικού ινβέρτερ να συνδέσω μετασχηματιστή 400/230 και από εκεί στην μονοφασική αντλία.
 2. Offline

  alto Moderator

  Να διευκρινίσω ότι, δεν θέλω να δουλεύουν ταυτόχρονα. Μόνο σε περίπτωση βλάβης τις τριφασικής αντλίας, να μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο ινβέρτερ για την μονοφασική.
  Θεωρώ ότι δεν θα έχει πρόβλημα αφού η συχνότητα δεν θα ξεπεράσει τα 50 Hz
 3. Offline

  el greco Μέλος

  ποσοι υποι ειναι η τριφασικη αντλια και ποσοι η μονοφασικη?
 4. Offline

  alto Moderator

  Η τριφασική 5,5 και η μονοφασική 3
 5. Offline

  miltos Ομάδα Διαχείρισης

  Μ/Σ στην έξοδο του inverter ξέχνα τον... Λόγω της κυμματομορφής της εξόδου του inverter (μερικά kHz) ο Μ/Σ θα λειτουργήσει σαν φίλτρο και δε θα φτάσει τίποτα στην αντλία.

  Μπορείς όμως να ρυθμίσεις τον inverter για τάση εξόδου 230V, να αφαιρέσεις την προστασία από ανοιχτό κύκλωμα στους αγωγούς του κινητήρα (και ίσως και κάποιες άλλες αν απαιτείται), και αν επαρκεί η ισχύς του (του inverter), θα λειτουργήσει. Την απαιτούμενη ισχύ γι αυτή τη λειτουργία μπορείς να τη δεις στο manual του inverter. Ίσως αναφέρεται στο κεφάλαιο του derating
 6. Offline

  alto Moderator

  Μίλτο ,αυτό με την κυματομορφή που λες το καταλαβαίνω αλλά, αφού δεν θα ξεπεράσω τα 50 Hz δεν νομίζω να έχω πρόβλημα. Δεν ξέρω τις δυνατότητες του ινβέρτερ γιατί δεν το έχω στα χέρια μου. Αυτό θα γίνει κατά Νοέμβρη, αλλά είπα να κάνω μια κουβέντα από τώρα. Θεωρητικά μιλάμε γιατί μπορεί να μην συμφέρει να αγοραστεί μ/σ για αυτήν την εφαρμογή.
 7. Offline

  miltos Ομάδα Διαχείρισης

  Για την κυματορφή δες εδώ:
  Αν σε ενδιαφέρει θα κατανοήσεις και την αρχή λειτουργίας τους.
  Αν θες να πας κατευθείαν στην κυματορφή πήγαινε σε αυτό το τμήμα του video:
  Οι μπλε γραμμές, που βλέπεις έχουν συχνότητα συνήθως 4-16 kHz (είναι πολύ πιο πυκνές από ότι φαίνεται στα σχήματα)
 8. Offline

  el greco Μέλος

  Σπυρο σκεφτεσε να αφερεσεις το δοχειο διαστολης και απο τις 2 αντλιες? εγω παντος θα αφηνα την μονοφασικη με το δοχειο και τον πιεσοστατη ως εχει,για τον λογο που σε περιπτωση παθει βλαβη το inverter να μπορω να εχω πιεση στο δυκτιο.την τριφασικη θα τη δουλεψεις με αναλογικο αισθητηρα πιεσης ?
 9. Offline

  alto Moderator

  Γιώργο, ο λόγος που θα γίνει η αλλαγή είναι γιατί οι αντλίες έχουν φθορά και το δοχείο είναι έτοιμο να αποδημήσει εις Κύριον:) . Η καινούρια θα δουλέψει με αναλογικό αισθητήρα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ξέρω μόλις έρθει το σύστημα.
 10. Offline

  Seed Νέο Μέλος

  Όπως ωραία τα λέει στο βίντεο, είναι παλμοί σταθερής τάσης και μεταβλητής διάρκειας, που λόγω της μεγάλης αυτεπαγωγής δημιουργούν εναλλασσόμενο ρεύμα, η ένταση του οποίου εξαρτάται από τη διάρκειά τους και η συχνότητα από το ρυθμό με τον οποίο παράγονται.
 11. Offline

  alto Moderator

  Μου μένει όμως η απορία για τα kHz που λέει ο Μίλτος, αφού το ινβέρτερ είναι ρυθμισμένο σε Hz.
 12. Offline

  Seed Νέο Μέλος

  Είναι παλμοί μικρής διάρκεας, όχι εναλλασσόμενη τάση υψηλής (kHz) συχνότητας. Ανάλογα με τον ρυθμό που παράγονται, προκύπτει η συχνότητα του ρεύματος. Δες και αυτό το βίντεο (ειδικά 7:30 με 8:30).
 13. Offline

  miltos Ομάδα Διαχείρισης

  Ναι ωραίο video.

  Δες το σε αυτό το σημείο (εδώ ξεκινά το τμήμα που πρότεινε ο Seed).

  Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις αγγλικά. Έχε μόνο υπόψιν ότι οι μαύρες γραμμές είναι η πραγματική έξοδος του inverter, μέσω τον οποίων προσπαθεί να προσομοιώσει το αποτέλεσμα της κόκκινης γραμμής, που είναι η ημιτονοειδής τάση των 50Hz.
 14. Offline

  alto Moderator

  Έχω καταλάβει πως δουλεύει το ινβέρτερ, τα kHz που λες με μπερδεύουν εκτός και αν εννοείς αρμονικές που μπορεί να δημιουργούνται. Πάντως είμαι διατεθειμένος να αγοράσω παλμογράφο:) , αν τελικά αγοραστεί το σύστημα
 15. Offline

  miltos Ομάδα Διαχείρισης

  Τα kHz είναι η συχνότητα με την οποιά στέλνει παλμούς το inverter (οι μαύρες γραμμές στο video)
 16. Offline

  alto Moderator

  Ευχαριστώ Μίλτο, τώρα το κατάλαβα τι εννοούσες.
 17. Offline

  Seed Νέο Μέλος

  Και αυτό το σχήμα από το wikipedia (παλμοί τάσης σε ιδανική αυτεπαγωγή) βοηθά στην κατανόηση.

Κάνε Share αυτή τη σελίδα