Θα τοποθετήσω μια υποβρύχια αντλία με τριφασικό κινητήρα, η οποία θα λειτουργεί με τριφασικό ινβέρτερ 3*400. Στην ίδια δεξαμενή υπάρχει και μια αντλία με μονοφασικό κινητήρα, που λειτουργεί με τον συμβατικό τρόπο (πρεσοστάτη και δοχείο διαστολής). Θέλω να ρωτήσω αν γίνεται να χρησιμοποιήσω το ίδιο ινβέρτερ για την μονοφασική αντλία. Ουσιαστικά αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι αν γίνεται στην έξοδο του τριφασικού ινβέρτερ να συνδέσω μετασχηματιστή 400/230 και από εκεί στην μονοφασική αντλία.
Να διευκρινίσω ότι, δεν θέλω να δουλεύουν ταυτόχρονα. Μόνο σε περίπτωση βλάβης τις τριφασικής αντλίας, να μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο ινβέρτερ για την μονοφασική. Θεωρώ ότι δεν θα έχει πρόβλημα αφού η συχνότητα δεν θα ξεπεράσει τα 50 Hz
Μ/Σ στην έξοδο του inverter ξέχνα τον... Λόγω της κυμματομορφής της εξόδου του inverter (μερικά kHz) ο Μ/Σ θα λειτουργήσει σαν φίλτρο και δε θα φτάσει τίποτα στην αντλία. Μπορείς όμως να ρυθμίσεις τον inverter για τάση εξόδου 230V, να αφαιρέσεις την προστασία από ανοιχτό κύκλωμα στους αγωγούς του κινητήρα (και ίσως και κάποιες άλλες αν απαιτείται), και αν επαρκεί η ισχύς του (του inverter), θα λειτουργήσει. Την απαιτούμενη ισχύ γι αυτή τη λειτουργία μπορείς να τη δεις στο manual του inverter. Ίσως αναφέρεται στο κεφάλαιο του derating
Μίλτο ,αυτό με την κυματομορφή που λες το καταλαβαίνω αλλά, αφού δεν θα ξεπεράσω τα 50 Hz δεν νομίζω να έχω πρόβλημα. Δεν ξέρω τις δυνατότητες του ινβέρτερ γιατί δεν το έχω στα χέρια μου. Αυτό θα γίνει κατά Νοέμβρη, αλλά είπα να κάνω μια κουβέντα από τώρα. Θεωρητικά μιλάμε γιατί μπορεί να μην συμφέρει να αγοραστεί μ/σ για αυτήν την εφαρμογή.
Για την κυματορφή δες εδώ: Αν σε ενδιαφέρει θα κατανοήσεις και την αρχή λειτουργίας τους. Αν θες να πας κατευθείαν στην κυματορφή πήγαινε σε αυτό το τμήμα του video: Οι μπλε γραμμές, που βλέπεις έχουν συχνότητα συνήθως 4-16 kHz (είναι πολύ πιο πυκνές από ότι φαίνεται στα σχήματα)
Σπυρο σκεφτεσε να αφερεσεις το δοχειο διαστολης και απο τις 2 αντλιες? εγω παντος θα αφηνα την μονοφασικη με το δοχειο και τον πιεσοστατη ως εχει,για τον λογο που σε περιπτωση παθει βλαβη το inverter να μπορω να εχω πιεση στο δυκτιο.την τριφασικη θα τη δουλεψεις με αναλογικο αισθητηρα πιεσης ?
Γιώργο, ο λόγος που θα γίνει η αλλαγή είναι γιατί οι αντλίες έχουν φθορά και το δοχείο είναι έτοιμο να αποδημήσει εις Κύριον . Η καινούρια θα δουλέψει με αναλογικό αισθητήρα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ξέρω μόλις έρθει το σύστημα.
Όπως ωραία τα λέει στο βίντεο, είναι παλμοί σταθερής τάσης και μεταβλητής διάρκειας, που λόγω της μεγάλης αυτεπαγωγής δημιουργούν εναλλασσόμενο ρεύμα, η ένταση του οποίου εξαρτάται από τη διάρκειά τους και η συχνότητα από το ρυθμό με τον οποίο παράγονται.
Είναι παλμοί μικρής διάρκεας, όχι εναλλασσόμενη τάση υψηλής (kHz) συχνότητας. Ανάλογα με τον ρυθμό που παράγονται, προκύπτει η συχνότητα του ρεύματος. Δες και αυτό το βίντεο (ειδικά 7:30 με 8:30).
Ναι ωραίο video. Δες το σε αυτό το σημείο (εδώ ξεκινά το τμήμα που πρότεινε ο Seed). Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις αγγλικά. Έχε μόνο υπόψιν ότι οι μαύρες γραμμές είναι η πραγματική έξοδος του inverter, μέσω τον οποίων προσπαθεί να προσομοιώσει το αποτέλεσμα της κόκκινης γραμμής, που είναι η ημιτονοειδής τάση των 50Hz.
Έχω καταλάβει πως δουλεύει το ινβέρτερ, τα kHz που λες με μπερδεύουν εκτός και αν εννοείς αρμονικές που μπορεί να δημιουργούνται. Πάντως είμαι διατεθειμένος να αγοράσω παλμογράφο , αν τελικά αγοραστεί το σύστημα